poniedziałek, 18 maja 2015

Idealny przepis na bułeczki drożdżowe

Postanowiłam wziąć udział w wyzwaniu blogowym u Uli. Czyli znów będzie 5 dni postów troszkę innych niż zazwyczaj.


Idealne bułeczki drożdżowe
Pewnie wielu z was pomyśli że bułki drożdżowe to nic takiego, jednak ten przepis jest odrobinę inny od przepisów, które możecie znaleźć w internecie. Przepis pochodzi od mojej mamy i dzięki niemu bułeczki zachowują dłużej świeżość i są naprawdę pyszne.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru (wyjdą mało słodkie jak ktoś lubi słodkie dodać więcej)
  • drożdże
  • olejek zapachowy lub cukier waniliowy
  • 2-3 żółtka
Mąkę, drożdże i cukier wymieszać, dodać zagrzane mleko i wymieszać nastepnie dodać żółtka i olej i zagnieść. Postawić do wyroścnięcia na 20-30min w ciepłym miejscu. Następnie formować małe kule (pamiętajmy że wyrosną) i piec w 200 stopniach ok 10minut do uzyskania złotego koloru.

Ja uwielbiam ciasto drożdżowe, zawsze gdy je jem wracają wspomnienia z dzieciństwa moja mama i babcia zawsze piekły drożdżówki z serem, takie ogromne które po urośnięciu się ze sobą łączyły, więc trzeba było je odrywać od siebie. Sam zapach piekących się drożdźówek sprawia że na mojej twarzy pojawia się uśmiech.
 Drożdżówki są napradę pyszne możemy oczywiście nadziać je serem czy dżemem lub dodać rodzynki jak kto lubi :)

A wy lubicie drożdżówki?


Pozdrawiam Was serdecznie
Diana

30 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale, przepis zapisałam od razu i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie ,przepis z pewnością wypróbuje,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis prawie jak na moje zamówienie , co prawda poszukiwałam prostego chlebusia na drożdżach, ale bułeczki też przygarnę :)
    A' propos drożdży ile ich potrzeba ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam paczuszkę takich sypkich, ale mama mówiła ze może być połowa takich świeżych tylko ją trzeba rozczynić z mlekiem :)

      Usuń
  5. na pewno wypróbuję, bo też domownicy lubią drożdzowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smacznie i z chęcią wypróbuję ten przepis. Kupiłaś mnie także kolorem dodatków na zdjęciach - cudne! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No i już głodna się zrobiłam ;) Tak w ogóle to zdjęcia bardzo ładne, takie z wiosennym tchnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż najlepsze te wg przepisów naszych mam i babć . Drożdżówki są najpyszniejsze ... cisto snickers się chowa ;) . Diano przepis zapisany, chyba olej daje dłuższą świeżość . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. o bardzo lubimy, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachęciłas mnie tym przepisem, muszę pokombinować z mlekiem roślinnym czy wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają smakowicie, chętnie bym się pokusiła

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wypróbować Twój przepis.
    Korzystałam już z wielu przepisów ale... Jakoś żaden nie był wystarczająco dobry. Twoja recepta wydaje się być naprawdę dobra.
    Również pamiętam zapach ciasta drożdżowego. Babcia często piekła chleb drożdżowy. Wtedy go nie lubiłam ale teraz... Oj zjadłoby się. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wyglądają ,w sam raz do porannej kawki,mniam ....wypróbuję przepis przy najbliższej okazji,pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie takie są ciut za suche, ale z nadzieniem już by się sprawdziły!

    OdpowiedzUsuń
  15. Drożdżówki i do tego ciepłe kakao - mój raj na ziemi :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapach piekących się ciasta drożdżowego uwielbiam:) To zapach dzieciństwa....
    Uwielbiam z nadzieniem jagodowym:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie. Chętnie bym spróbowała, oczywiście z dodatkiem świeżego masełka ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm wyglądają pysznie i tak też pewnie smakują! Może się skuszę i spróbuję, chociaż mój gazowy piekarnik nie lubi ze mną współpracować przy jadalnych wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubimy lubimy tylko jeść mamy zakaz to znaczy ja mam ---- Xyma -dm hihi :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pyszności - jeszcze dżem i kubek gorącego kakao lub mleka, jeśli ktoś gorące lubi, do tego i niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam !!! takie najlepsze prosto z pieca!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Diano przepis przetestowany, bułeczki znikają w oka mgnieniu. Są naprawdę mega łatwe i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają tak apetycznie :-) Ciepłe smakują pewnie obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię drożdżówki. Pewnie skorzystam z przepisu bo dawno bułeczek nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  26. A mnie nie wyszły:-( powinny być mięciutkie?bo mi takie zakalcowate wyszły i nie wiem co zle zrobiłam,bo z drożdżowym nigdy się nie lubiłam chlip chlip

    OdpowiedzUsuń