Kolejny tydzień projektu dbam o siebie, tym razem zajmiemy się pieczywem i zamienimy pyszne białe pieczykówko na równie pyszne i o wiele zdrowsze pieczywo razowe
Ciemny chleb ma w sobie dużo błonnika, cztery średnie kromki dostarczają ok. 18 g
błonnika, czyli połowę tego, ile potrzebujemy każdego dnia. Taki chleb
wymaga dłuższego żucia, co sprawia, że zjadamy go mniej. . Zawiera też sporo węglowodanów,
głównie skrobię, która łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi, dając
uczucie sytości na dłużej. Pieczywo razowe ma sporo polifenoli, lignanów oraz
kwasu fitynowego. Mogą one obniżać poziom cholesterolu, dlatego zaleca
się je osobom otyłym, cierpiącym na zaparcia, choroby serca i układu
krążenia.
W tym tygodniu wprowadzamy pieczywo razowe, jeśli komuś trudno jest zupełnie zrezygnować z białego pieczywa niech chociaż na 1 z posiłków wprowadzi chlebek razowy.
Trzymam za Was kciuki
Bardzo lubię razowe pieczywo. Dziś dopiero wybieram się po chlebek, więc wezmę i jeden i drugi. A z racji swej sytości, ciemny chleb bardzo dobrze sprawdza się też podczas górskich wędrówek :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam z ciemnego chleba robić tosty z serem :) Pychotka
OdpowiedzUsuńAkurat przypasował mi Twój post ,bo my od dzis cała rodzina "rzucamy" biały chleb :))Najbardziej syn sie buntował, ale w koncu dał sie przekonac :))
OdpowiedzUsuńTez jestem tylko za ciemny chleb, bardzo rzadko kupuje bialy, jezeli tylko dla męża. Nie wiem dlaczego, ale już od dawna smakuje mi bardziej ciemny i tyle :)
OdpowiedzUsuńPOzdrowionka dla wszystkich dziewczyn w tym projekcie :)
Trzymam kciuki z dziewczyny biorcę udział w projekcie :)))A ciemny chlebek kocham o dawna:)
OdpowiedzUsuńDiano czemu w komentarzach spadam ?:))))
osobiście uwielbiam czarne pieczywo z np. śliwkami, rodzynkami itp.
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek razowy nawet moje córeczki dały się do niego przekonać :)
OdpowiedzUsuńno muszę się pochwalić że trzy kilo mi spadło :-) w ciągu dwóch tygodni ;-) i jeszcze bardziej mnie zmotywowało to do zdrowego odżywiania :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ewanka:-)
Zmiana pieczywa daje OGROMNIE dużo! Niby taki detal, a jednak. Lubię bardzo razowe, pełnoziarniste pieczywo. Jedyną slabość mam do ciasta francuskiego, ktorego przecież jeść nie wolno... ech :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam razowe pieczywo i często pięknie taki chleb i bułeczki. Cudnie pachną od rana i wszyscy zbiegają się na śniadanko. Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie,Grzegorz.
OdpowiedzUsuńDianko,bardzo lubię ciemny chleb,szczególnie z ziarnem.
OdpowiedzUsuńŁadne zaproszenia na urodzinki!Będzie się działo!Pozdrawiam
Uwielbiam ciemne pieczywo szczególnie z orzechami i wszelakimi ziarenkami.
OdpowiedzUsuńNo właśnie grunt to się na nie przestawić.
OdpowiedzUsuń