Idealne bułeczki drożdżowe
Pewnie wielu z was pomyśli że bułki drożdżowe to nic takiego, jednak ten przepis jest odrobinę inny od przepisów, które możecie znaleźć w internecie. Przepis pochodzi od mojej mamy i dzięki niemu bułeczki zachowują dłużej świeżość i są naprawdę pyszne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru (wyjdą mało słodkie jak ktoś lubi słodkie dodać więcej)
- drożdże
- olejek zapachowy lub cukier waniliowy
- 2-3 żółtka
Ja uwielbiam ciasto drożdżowe, zawsze gdy je jem wracają wspomnienia z dzieciństwa moja mama i babcia zawsze piekły drożdżówki z serem, takie ogromne które po urośnięciu się ze sobą łączyły, więc trzeba było je odrywać od siebie. Sam zapach piekących się drożdźówek sprawia że na mojej twarzy pojawia się uśmiech.
Drożdżówki są napradę pyszne możemy oczywiście nadziać je serem czy dżemem lub dodać rodzynki jak kto lubi :)
A wy lubicie drożdżówki?
Pozdrawiam Was serdecznie
Diana
Wyglądają wspaniale, przepis zapisałam od razu i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ,przepis z pewnością wypróbuje,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis prawie jak na moje zamówienie , co prawda poszukiwałam prostego chlebusia na drożdżach, ale bułeczki też przygarnę :)
OdpowiedzUsuńA' propos drożdży ile ich potrzeba ?
Ja dawałam paczuszkę takich sypkich, ale mama mówiła ze może być połowa takich świeżych tylko ją trzeba rozczynić z mlekiem :)
UsuńDzięki :)
Usuńna pewno wypróbuję, bo też domownicy lubią drożdzowe
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie i z chęcią wypróbuję ten przepis. Kupiłaś mnie także kolorem dodatków na zdjęciach - cudne! :D
OdpowiedzUsuńNo i już głodna się zrobiłam ;) Tak w ogóle to zdjęcia bardzo ładne, takie z wiosennym tchnieniem :)
OdpowiedzUsuńCóż najlepsze te wg przepisów naszych mam i babć . Drożdżówki są najpyszniejsze ... cisto snickers się chowa ;) . Diano przepis zapisany, chyba olej daje dłuższą świeżość . pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo bardzo lubimy, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęciłas mnie tym przepisem, muszę pokombinować z mlekiem roślinnym czy wyjdą :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, chętnie bym się pokusiła
OdpowiedzUsuńmmm pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńKorzystałam już z wielu przepisów ale... Jakoś żaden nie był wystarczająco dobry. Twoja recepta wydaje się być naprawdę dobra.
Również pamiętam zapach ciasta drożdżowego. Babcia często piekła chleb drożdżowy. Wtedy go nie lubiłam ale teraz... Oj zjadłoby się. :)
Smakowicie wyglądają ,w sam raz do porannej kawki,mniam ....wypróbuję przepis przy najbliższej okazji,pozdrawiam )
OdpowiedzUsuńDla mnie takie są ciut za suche, ale z nadzieniem już by się sprawdziły!
OdpowiedzUsuńDrożdżówki i do tego ciepłe kakao - mój raj na ziemi :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapach piekących się ciasta drożdżowego uwielbiam:) To zapach dzieciństwa....
OdpowiedzUsuńUwielbiam z nadzieniem jagodowym:) Pozdrawiam
Świetnie. Chętnie bym spróbowała, oczywiście z dodatkiem świeżego masełka ;)
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają pysznie i tak też pewnie smakują! Może się skuszę i spróbuję, chociaż mój gazowy piekarnik nie lubi ze mną współpracować przy jadalnych wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńLubimy lubimy tylko jeść mamy zakaz to znaczy ja mam ---- Xyma -dm hihi :(
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Ale pyszności - jeszcze dżem i kubek gorącego kakao lub mleka, jeśli ktoś gorące lubi, do tego i niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam !!! takie najlepsze prosto z pieca!!!:)
OdpowiedzUsuńDiano przepis przetestowany, bułeczki znikają w oka mgnieniu. Są naprawdę mega łatwe i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie :-) Ciepłe smakują pewnie obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżówki. Pewnie skorzystam z przepisu bo dawno bułeczek nie robiłam.
OdpowiedzUsuńA mnie nie wyszły:-( powinny być mięciutkie?bo mi takie zakalcowate wyszły i nie wiem co zle zrobiłam,bo z drożdżowym nigdy się nie lubiłam chlip chlip
OdpowiedzUsuńomniommmmomimom! ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń